
Son zamanlarda en çok sorulan sorulardan biri Schengen Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir sorusu. Çünkü daha önce schengen vizesi almış kişilere bile son 1 yıldır ret cevabı geliyor. Önceki yıllara göre bu sene %24 oranında daha fazla ret verildiği belirtiliyor. Evrak hatası yapmayan bile çok fazla ret cevabı ile karşılaşıyorlar.
Geçenlerde okuduğum bir haberde şöyle bir bilgiye rastladım: Avrupa Birliği (AB), Schengen vizesi başvurularındaki ret oranlarında görülen artışın dünya genelinde görüldüğünü belirterek, “Bu sadece Türkiye’ye özgü bir durum değildir. Vize ret oranlarındaki artış tüm dünyada gözlenen genel bir eğilimdir.” ifadesini kullanmış!
O zaman bugünkü yazımızda hangi ülkelere giderken Schengen Vizesi gerekiyor, hangi evrakları istiyorlar ve nelere dikkat ettiklerine bakalım biraz 😉
Schengen Vizesi İsteyen Ülkeler
Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein Schengen Ülkeleridir.

Schengen Vize Başvurusunda İstenen Evraklar:
- Başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf (istenen sayıda, Schengen vize fotoğraf ölçülerinde)
- Pasaport
- Uçak bileti rezervasyonu
- Otel rezervasyonu
- Yurt dışı seyahat sigortası
- Banka hesabı bilgileri
- İkametgâh
- Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
Çalışanlardan İstenen iş yeri evrakları ya da İş Sahibi olanlardan istenen şirket evrakları da var.
!!!Hangi ülkeye gidecekseniz, o ülkeye ait evrakları yine de kontrol etmenizde fayda var. Çünkü her ülke kendince farklı bir evrak talep edebilir!!!
Ayrıca başvuruyu yapacağınız merkezler de farklı. Yunanistan KOSMOS, İtalya ve Almanya İDATA ve diğer ülkeler de VFS Global üzerinden başvuruları alıyor.
Schengen Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerektiğini Düşündüğüm Ayrıntılar!
**Bence başvuru öncesi bilet rezervasyonu yerine bileti almış olmanız gerekiyor. Zaten genellikle rezervasyonlar max 24 saat oluyor. Yani en az 1 hafta süren (hatta genelde daha uzun!) başvuru sürecinizde biletinizin kayıtlı olması önemli. Hatta mümkünse o döneme yakın başka biletleriniz olursa onları da dosyaya ekleyin. Belki sırf bu yüzden uzun süreli ve çoklu giriş çıkışı olan Multi olarak verirler.
**Genelde insanlar davet mektubu olursa daha kolay vize alabileceklerini düşünürler ama çevremde gördüğüm kadarıyla maalesef tam tersi oluyor!
**Evrakların güncelliğine dikkat edin. Yanlış evrak nedeniyle bir kez ret almışlığımız var bizim. Hatta biz değil aracı firmanın yanlış evrak vermesi nedeniyle oldu! Bu nedenle ben artık başvuru dosyamı bizzat kendim hazırlıyorum!
**Düzenli gelirinizin olması aşırı olumlu bir madde! Sigortasız olmak, düzensiz gelire sahip olmak ya da son zamanlarda bankaya yatmış (genelde sistemde para görünsün diye son dakika hesaba para yatıranlar var!) olan para varsa sıkıntılı olur. Son 3 ya da 6 aylık hesap dökümü istedikleri için çok rahat görebiliyorlar.
**Eğer ilk kez vize alacaklar varsa, onlara en büyük tavsiyem; öncelikle vizesiz ülkelere gidip pasaportta bir kaç giriş çıkış göstermeleridir. Ya da en azından Yunanistan adalarına günlük kapı vizeleri ile giriş çıkış yapmalarıdır. Ne kadar çok mühür olursa pasaportta, o kadar şans artıyor.
Vizesiz ülkeler yazım için buraya tıklayabilirsiniz 😉
**Yolculuğunuzdan önceki ay içinde başvurunuzu yapabilirsiniz. Benim tavsiyem en az 1 ay önceden randevunuzu alın. Bazen randevuyu 15 gün sonraya veriyorlar ve maalesef vize çıkana kadar yolculuk zamanınız gelmiş oluyor. Ya da geçtiğimiz yaz olduğu gibi, vize başvurularını birden durdurabiliyorlar!
**Her şeyi garantine almadan başvuru yapmayın çünkü bir ret yemek yıllar boyunca sistemde görünüyor. Ve eğer ret cevabınızdan sonra yine başvuru yapacaksanız kesinlikle size ret veren ülkeye başvuru yapın. O ülke için sicilinizi temizlememiz önemli olacaktır. işte o durumda ileriki yıllara bir olumsuzluk yansımaz!
Tecrübeyle sabit bilgilerdir 😉
Sevgilerimle..