Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi
Safranbolu küçük bir yer olduğu için, kısa bir sürede bitirileceği düşünülür. Sizin de bu tarz düşünceleriniz varsa yanılıyorsunuz. Bu nedenle sizler için harika bir liste yaptım.
Safranbolu, Karabük ilinin turistik bir ilçesi olmakla birlikte, anne tarafından memleketimdir. Küçüklüğümde bir çok akrabam Safranbolu’da oldukları için yaz aylarını orada geçirirdik. Anneannem ve dedemin kocaman bahçeli evlerinde, kuzenlerim ile oyunlar oynamak bir İstanbul çocuğu olan benim için emin olun ki harika anılar bıraktı geriye…
Evleri ile ünlü olan Safranbolu, bu özelliği sayesinde 17 Aralık 1994 tarihinden beri Türkiye’de UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Ayrıca turistler tarafından da çok ilgi çeken bir açık hava müzesidir.
Safranbolu ismini, bölgede yetişen ve nadir bir bitki olan safrandan aldığı söylenir; safranın bol olduğu yer anlamında. Ama bir çok farklı kaynakta da farklı bilgiler var. Aşağıda şimdi onları da size anlatacağım.
Safranbolu’nun tarihi
Safranbolu’nun tarihine bakacak olursak bir çok medeniyete vatanlık yapmış olduğunu görüyoruz. Her bir medeniyet ile de bir çok farklı isme sahip olmuş bir yer. Bilinen tarihi M.Ö. 4000lere kadar uzanıyor. Ayrıca İlyada destanında “Paflagonya” olarak geçiyor.
Sırasıyla medeniyetleri şu şekilde listeleyebiliriz; ilk olarak Hititler’in hükümlüğü bilinmektedir. Daha eskiye ait bilgiler bulunamamış maalesef. Sonrasında Frigler, Lidyalılar, Persler, Pondlar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları ve Candaroğulları sırasıyla bu topraklarda hüküm sürmüşler. Ve tabi ki son olarak 1423 yılında Osmanlı topraklarına dahil olmuş.
Size ilginç bir bilgi vermek istiyorum. Bu bilgiyi her yerde bulamazsınız. Safranbolu’nun kayalıklarında aşınmalar vardır. Bu aşınmaların sadece suyun yapabileceğini fark etmişler. Bu bölge eskiden sular altında kalan bir yermiş. Deniz hayvanlarına ait kalıntıları da bu teoriyi destekliyor. Yani bu top
Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Eski Çarşı
Asıl Safranbolu olarak bilinen bölge burasıdır. Ben de anlatmaya buradan başlamak istedim. Zaten en çok ilgiyi çeken ve zaman harcanan bölge de burası.
1. Cinci Hanı ve Hamamı :
17yy dan kalma bir han ve hamam; şu an da aktif olarak hizmet veriyor. Safranbolu; İpek Yolu üzerinde olan bir yer olduğu için, Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış olan bu han; bu bölgeyi her açıdan zenginleştirmiştir.
1TL bilet ücreti ile içeriyi gezebilirsiniz. Avlusunda oturmanızı ve bir şeyler içmenizi tavsiye ederim. Oranın ruhu eminim ki sizi de büyüleyecek.
2. Safranbolu Kalesi / Hükümet Konağı / Kent Tarihi Müzesi :
1800lerin sonlarına doğru yapılmış olan Safranbolu Kalesi, uzun yıllar hükümet Konağı olarak kullanılmış. 1976 yılında çıkan bir yangında bir çok belge kül olmuş. Yaklaşık olarak 30 yıl boyunca bu binaya kimse dokunmamış. 2004 yılında müze olarak halka açmışlar. ( Anne tarafından soy ağacımızı bulamamamızın sebebi de yangın zaten ☹)
3. Tarihi Saat Kulesi :
1700lü yıllarda yapılmış ve çalışır durumda olan ve içine çıkılabilen en eski saat kulesidir. Tepesine çıkıp, nasıl çalıştığına dair ve tarihçesini dinleyebileceğiniz mini turlar var.
4. Lonca Çarşısı / Yemeniciler Arastası :
Öncelikle “yemeni” kelimesi “ayakkabı” anlamında kullanılmaktaymış; savaş dönemlerinde burada askerlere ayakkabı yaparlarmış. Buradaki minik ve ahşap dükkanlara bayılacaksınız. Her şeyden almak isteyecekseniz, benden söylemesi. Safranbolu lokumu, damla sakızı ve şerbet ile servis edilen közde kahve içmeden oradan çıkmayın 😉
5. Demirciler Çarşısı/Arastası :
Şu an hala aktif olan; sıcak ve soğuk demircilik, el sanatları yapan tek çarşı. El işlerine bayılacağınıza ve bol bol hediyelik ve dekor ürünü alacağınıza eminim.
6. Kaymakamlar Gezi Evi :
18yy’dan kalma, müze olarak ziyaret edebileceğiniz harika bir Tarihi Safranbolu Evi.
7. Hıdırlık Tepesi :
Eski Çarşıya tepen bakıp, manzaranın keyfini sürmek isterseniz gelmeniz gereken yer burası. Bu tepede 2 adet namazgah, Hızır Paşa‘nın makamını, Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa Türbesi‘ni ve Kurtuluş Savaşı kahramanı Dr. Ali Yaver Ataman‘ın anıt mezarı da burada bulunmakta. Ayrıca eski zamanlarda bu tepede hıdrellez eğlenceleri yapılırmış.
8. Güneş Saati :
Mehmet Paşa Cami’sinin avlusunda bulunan güneş saati. Bu saat, mermere çakılı bir pirinç saçtan yapılmış. Bir üçgen üzerine yansıyan güneş ışığının gölge düşümüne göre saatin kaç olduğunu görebilirsiniz.
Eski Çarşı’yı bitirdiğimize göre biraz da çevresini gezmeye başlayalım. Birbirlerine çok da uzak olmayan yerler buralar;
1. Bulak (Mencilis) Mağarası :
Merkeze sadece 8km uzaklıkta olan bu mağaraya ulaşmak için biraz dağa çıkmanız gerekiyor. Uzunluğu 6 km’ye varan mağaranın yalnızca ilk 400 metresi ziyarete açık. İçeride yarasalar var. Eğer yarasalardan korkuyorsanız çok fazla içeriye girmenizi tavsiye etmiyorum. Ama mutlaka mağaranın girişine kadar gidip, oranın mistik ortamını deneyimlemenizi tavsiye ederim. Beğeneceğinize eminim.
2. İncekaya Su Kemeri :
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından Tokatlı Kanyonu üzerine yaptırılan bu kemer, merkeze 7.5 km uzaklıkta. 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli ve 110-220 cm genişliklerinde bir yapı.
3. Kristal Teras/ Cam Seyir Terası :
İncekaya Su Kemeri’nin hemen yakınında bulunuyor. 75 ton ağırlığı taşıyabilen bir teras düşünün ve içerisinde manzaraya karşı keyif yapabileceğiniz, bir şeyler içebileceğiniz bir kafe var.
4. Yörük köyü :
Safranbolu merkeze 12 km uzaklıktaki bu köy bu çevredeki en eski yerleşim yerlerinden biri. Eski tarz evleri, çamaşırhanesi ve sokakları ile resmen bir “müze köy” gibi. Bu bölgeyi gezmek için 3 saat ayırmanızı tavsiye ederim.
5. Taş Teras (Sırçalı Kanyonu) :
Safranbolu’nun merkezinden 12 km uzaklıktaki bu kanyon, gezginler ve kampçıların en çok uğradığı yerlerden biri. Taşın üstünde durmanın tehlikeli olduğuna dair haberler çıksa da ziyaretçisi bol olan bir yer. Yollar biraz bozuk ve navigasyon sıkıntılı. Ama bence o manzara görülmeye değer.
Son olarak da “yapmadan dönmeyin listesi” için de burayı tıklayabilirsiniz. Ayrıca Safranbolu’daki gezilecek yerler listesi için, belediyenin hazırladığı listeyi de görmek için de buraya tıklayabilirsiniz 😉
Sevgilerimle..