Bildiğiniz gibi Romanya ve Bulgaristan’ın AB ülkesi olmalarına rağmen kendilerine ait Romanya Vizesi ve Bulgaristan Vizesi bulunuyor. Geçtiğimiz yılbaşına kadar (01.01.2023) Hırvatistan da aynı durumdaydı fakat Hırvatistan artık schengen bölgesine de girdi.

Beni instagram hesabımdan (@kurtluyuzbiz) takip eden kişilerin de bildiği gibi geçen seneden beri bir devlet okulunda öğretmenlik yapıyorum ve bulunduğum okulda yeşil pasaporta sahip öğretmenler var. Önümüzdeki aylarda bir Transilvanya Şatolar Turu planlanıyor. Bu tur ile birlikte gündemimizde yeşil pasaport ile nerelere gidilir ve süresi uzatılmış yeşil pasaport ile hangi ülkeler kabul ediyor soruları gündemimiz oldu. Ben de bu konu hakkında biraz araştırma gereği duydum ve Yeşil Pasaport Sahiplerinden Vize İstemeyen Ülkeler (2023) yazısı yazdım. Merak edenler oraya da bakabilir 😉

 

Son zamanlarda bir çok sosyal medya mecrasında da eminim görüyorsunuzdur; Transilvanya Şatolar Turu diye bir sürü reklam dönüyor. Maalesef Romanya ve Bulgaristan Türk vatandaşlarından vize istiyor. Eğer yeşil pasaportunuz ya da mevcutta Schengen vizeniz yoksa, Romanya ya da Bulgaristan Vizesi almak zorundasınız. Bulgaristan ya da Schengen Vizesi olan kişilerin Romanya’da 5 gece konaklamasına izin veriliyor.

Peki bu otobüsle Romanya’ya gitme durumunda Bulgaristan üzerinden de geçmek zorunda olduğumuza göre vize olarak ne gibi bir yol izlemeliyiz bugün biraz ona bakacağız.

 

Romanya Turu için vize alma alternatifleri

Romanya turları için bir kaç alternatif derledim. Hangisi size daha kolay gelirse o yoldan ilerleyebilirsiniz 😉

İlk alternatif: Katıldığınız tur firması vize işlerinizi hallediyor

Tur firmaları genellikle belirli bir ücret karşılığında bu işi sizin yerinize hallediyorlar. Eğer daha önce vize almadıysanız ya da 5 yıldan öncesine ait parmak iziniz varsa sizi çağırıp parmak izi isteyebilirler. Onun dışında diğer işleri tur firması tarafından yapılıyor. Tur programında kara yolu ile gidileceği belli olduğu için, verdiğiniz kişisel evraklarda da sıkıntı yoksa vizeniz sorunsuzca elinize ulaşıyor. Uğraşmak istemeyen ya da bu işlerde acemi olanlar için en güzel alternatif bu!

İkinci alternatif: Romanya Vizesi almak

Eğer fazladan ücret ödemek istemiyor ve kendim yaparım diyorsanız; tur firmasından tur içeriğini ve kalacağınız otel bilgilerini de evraklar arasına ekleyerek (kişisel evraklar ile birlikte) kendiniz konsolosluğa teslim edebiliyorsunuz. Başvuracağınız vize türü C Tipi/ Kısa süreli oturum olarak geçiyor; yani turistik vize. Çalışan, öğrenci, emekli ya da iş yeri sahibi gibi farklı gruplar için farklı belgeler istenebiliyor. Bu nedenle size uygun olan gruba göre buradaki linkten gerekli evraklı inceleyebilirsiniz: Romanya Vizesi Evrakları  Vize ücreti: 80euro Ayrıca vize başvuru formunun da linkini ekliyorum: Romanya vizesi başvuru formu

Benim buradaki tavsiyem, zaten evraklarda kara yolundan geçeceğiniz belli ama yine de tur evraklarının içerisine bir dilekçe yazıp, kara yolundan geleceğinizi ve Bulgaristan üzerinden gelmek zorunda olduğunuz için çok girişli vize talep ettiğinizi belirtmeniz olacak 😉

Üçüncü alternatif: Bulgaristan Vizesi almak

Bulgaristan vizesi olan ve bu vize multi (çoklu giriş çıkışlı) verilmişse 5 gece Romanya’da kalma hakkınız var demektir. Bulgaristan vizesi VFS üzerinden alınıyor. VFS bir çok shengen vizesinin verildiği ortak bir merkez ve yeri Dolapdere’de. Online randevu sistemi ile randevunuzu alıp, gerekli evrakları şu linkten “Bulgaristan vizesi evrakları” öğrenerek gidip teslim edebiliyorsunuz. Konsolosluk ile uğraşmaktan çok daha kolay oluyor. Ama 80euro vize ücretine ek olarak 25euro hizmet bedeli ödemek zorunda kalıyorsunuz. yine yukarıda bahsettiğim dilekçeyi bu başvuru evraklarına ekleyebilirsiniz.

Burada olumsuz olan durum şu ki; siz Bulgaristan’da konaklamayacak ve tur bilgilerine göre Romanya’ya gideceğiniz için, vizenizin reddedilme olanağı çok yüksek 🙁

Dördüncü ve son alternatif: Schengen vizesi almak

Romanya turu öncesinde mini bir shengen ülkesi giriş çıkışı yapmanız gerekiyor. Belki bir Yunanistan vize başvurusu yapıp tur ya da arabanız ile Selanik’i görmeye gidebilirsiniz. Belki en ucuzundan her hangi bir Avrupa ülkesine bilet alıp hafta sonu kaçamağı yapabilirsiniz.  Tabi alacağınız vizenin de çoklu giriş çıkışa sahip olması gerekir.

 

Açıkçası her türlü alternatifin de kendine özgü zorlukları buluyor. Seçim için şu şundan daha iyi diyememekle beraber benim kendi tercihim Shengen vizesine başvurmak olduğunu söyleyeyim. Zaten mevcutta gitmeyi planladığım bir Almanya seyahatim olduğu için direkt Almanya’ya başvuru yaptım. Uzun süreli ve multi gelmesini umarak Transilvanya Turu hayallerimin gerçekleşmesini bekliyorum.

Son olarak Bulgaristan’a daha doğrusu Sofya’ya 2 kez gitmiş biri olarak (hem de Sofya Ekspresi ile!) oralar hakkındaki yazılarıma da göz atmanızı tavsiye ederim 😉 Sofya yazıları!!

Sevgilerimle..