Kaplıca Tatili Kış aylarının Cenneti
Ülkemizin doğal güzellerinden biri de kaplıca tatili sunan şehirlerimizdir. Sizler için 10 güzel kaplıca tatili şehrini derledim. Eğer soğuk kış günlerinde sıcak bir tatil istiyorsanız listem tam sizlere göre. Ve tabi ki bana göre 🙂
Kaplıca Tatili için 10 şehrimiz;
Yalova (Termal) :
İlk sırayı Yalova’ya verdim çünkü buranın en önemli özelliklerinden biri, Atatürk’ün buranın kaplıca şehri olmasını istemesi ile önemli. Atatürk, 1918 yılında hastalığına çare olması için şu an Çekya sınırlarında olan Karlovy Vary kaplıca şehrine gitmiş. Orayı çok beğenmiş ve neden bizim ülkemizde de böyle güzel tesisler olmasın ki diye düşünmüş. Yalova’da tesisler kurulmasını istemiş. Merkeze 12 km uzaklıkta yer alan Termal ilçesinde bulunan Yalova kaplıcaları dünyaca ünlü olmuş. Oluşumları 4000 yıl öncesine kadar uzanan bu termal kaynakların olduğu ilçede günümüzde birçok tesis yer yapılmış. Bizans döneminde de hamamlar yapılarak buranın şifasından faydalanmışlar.
Afyonkarahisar (Sandıklı):
Termal kaplıcalar söz konusu olduğunda akla gelen ilk şehirlerden biri de Afyonkarahisar’dır. Özellikle Sandıklı Kaplıcaları’nın tarihinin Frigyalılara kadar dayandığına dair kanıtlar var.
Balıkesir (Gönen) :
Gönen’in antik çağdaki adı “Asepsus”muş fakat kaplıcaları nedeniyle Artemea olarak değişmiş. Ayrıca Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Gönen’in Bursa krallarından Mihaliç’in kenti olduğunu ve bakımlı, kırmızı kiremitli yapılardan oluştuğunu yazmış.
Denizli :
UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri ve dünyanın önde gelen termal kaynakları arasında. Ayrıca Pamukkale Kaplıcaları ve Karahayıt Kaplıcası Denizli’nin termal kaplıcaları arasında en çok tercih edilenleri.
Sakarya (Kuzuluk) :
Kaplıca suları; 80 °C sıcaklığında, 7,22 pH’a, 1,2 sn/m³ akıma sahiptir. Beldede kaplıca sularını kullanan İhlas Holding’e ait Kuzuluk Tatil Köyü ve Kuzuluk Termal Otel bulunmaktadır. Ayrıca kaplıcadan faydalanılan pansiyonlar bulunmaktadır. (yıllar evvel gidip çok sevdiğim yerlerden biridir)
Bolu :
Kış tatillerinin vazgeçilmezi arasında olan Bolu’nun kaplıcaları da bir hayli meşhur. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bile kendilerine yer bulmuş. Bolu kaplıcaları arasından öne çıkanlar Karacasu Kaplıcaları, Babas Kaplıcası, Sarot Kaplıcası, Pavlu (Kesenözü) Kaplıcası ve Çatak Kaplıcasını sayabilirim.
Bursa :
Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait kaplıcalar ve hamamlar bulunuyor burada. Termal otellerde konaklayıp küvete girebileceğiniz gibi tarihi kaplıcaları da tercih edebilirsiniz. Bunlardan en çok bilinen tarihi kaplıcalar; Büyük Kaplıca, Oylat Kaplıcası, Kaynarca Kaplıcası ve Atatürk köşkünün yakınında bulunan ve Atatürk’ün talimatıyla yapılan Çelik Palas’a gidebilirsiniz.
Kütahya :
Türkiye genelinde Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen 80 termal turizm merkezinden 8 tanesi burada. Bunlardan bazıları Yoncalı Kaplıcaları, Emet Dereli Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Ilıca Harlek Termal Turizm Merkezi, Gediz Murat Dağı Termal Turizm Merkezi, Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezi, Simav Eynal Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi… gibi bir çok tercih olanağınız olacak.
Eskişehir :
Eskişehir kaplıcaları arasında Sakarıılıca Kaplıcaları, Hasırca Kaplıcası, Kızılinler Kaplıcası, Sivrihisar Gümüşkonak Ilıcası, Çardak (Hamamkarahisar) Kaplıcası, Çifteler Hamamı ve Ilıcaköy Ilıcasını sayabiliriz.
Samsun (Ladik -Hamamayağı) :
Hamamayağı mevkisi kaplıcaları ile meşhur bir bölge. Bu bölgenin suyu çok özelmiş. Hatta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde buradaki su için “Güzellik suyu” diye belirtmiş. (Bir kaç yıl evvel gidip bizzat test etmiştim : Hilas Thermal Resort & SPA yı özellikle önerebilirim 😉 ) ( Samsun Ladik Konaklama yazım için tık tık)
İyi ve sıcak bir tatil dilerim..
Sevgilerimle..