seyahat

İlk kez yurt dışı seyahat edeceklere bazı öneriler ile geldim.. Öncesinde ve seyahat anında yapmanız ve yapmamanız gerekenler listesi hazırladım sizler için.

Biliyorum, gerçekten insana biraz korkutucu gelebiliyor. Annemi 2 yıl önce ilk kez yurt dışına çıkardığımda yanında ben olduğum için korkmamıştı ama tek başına git desem asla gidemezdi. Ama şimdi sorun kendisine. Bir kere çıktıktan sonra insanda bağımlılık yapıyor bence 🙂 şimdi her yere tek başına gitmek istiyor 🙂

Gelelim listemize. Öncelikle gitmeyi istediğiniz ülke çok önemli. Benim tavsiyem Balkanlardan yana olurdu. Aslında bir çok kişi ilk kez yurt dışı seyahati için tur kullanmayı tercih ediyorlar. Aslında çok haklı olabilirler. Eğer yanlarında deneyimsiz biri varsa ya da yalnızlarsa bence de mantıklı. (Tur ile gezme konusuna da ayrıca bir yazımda değindim. Okumanızı tavsiye ederim 😉 ) Ama detaylı ve özgürce gezmek ise olay; bence kendi planınızı kendiniz yapmalısınız (Seyahat planlama yazımın linkini de bırakıyorum 😉 )

 

Not alın bu listeyi 😉

  1. Pasaportunuzu yanınızdan ayırmayın: Çipli kimlik kartı ile girilen bir ülke ise de kimlik kartınızı ve giriş kartınızı yanınızdan ayırmayın.
  2. Paranızı mümkünse gitmeden önce çevirin: Bazı exchange ofisleri fazla komisyon alıyorlar. Komisyon oranlarına bakmadan sakın paranızı vermeyin. Çalınma olasılığına karşı bölerek farklı yerlerde taşıyın.
  3. Seyahat sağlık sigortanızı çantanızda taşıyın.
  4. Şehir içi ulaşım hakkında gitmeden evvel bilgi sahibi olun. Bazı ülkelerde Türkiye gibi toplu taşımaya binerken kart basılıyor fakat bazı ülkelerde otomattan bileti alıp bir de üstüne onaylatmanız gerekiyor. Sonrasında biri size bilet sorana kadar kimseye göstermiyor ya da bir biletmatiğe basmıyorsunuz. Bu detayları öğrenmiş olun. Ayrıca bazı şehirlerde her bilet her toplu taşıma için geçerli olmayabilir. Yani otobüs için aldığınız günlük bilet metroda geçmeyebilir. Aman dikkat.
  5. Su isterken hangi suyu istediğinize dikkat edin: Birçok ülkede bizim suyumuz Still Water olarak geçiyor. Size bobble lı yani soda getirebilirler.
  6. Tuvaletlere dikkat: Eğer Müslüman bir ülkeye gitmiyorsanız taharet musluğu beklemeyin. Hatta kaliteli tuvalet kâğıdı varsa şükredin 🙂
  7. Yürüdüğünüz yola dikkat edin: Birçok ülkede bisiklet yolu ile kaldırım yan yana olduğu için bisiklet yolunda olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz. Ayrıca yurt dışında her yola atlamanıza arabalar duracak diye bir şey de yok. Atladığınız yolda yaya geçidi var mı diye bakmayı unutmayın 😉
  8. Prizlere dikkat: Gitmeden evvel gideceğiniz ülkenin priz sistemini öğrenin ki orada zorluk yaşamayın. Gerekirse gitmeden buradan aleti alıp gidersiniz.
  9. Müze girişleri ve fiyatları: Genellikle şehrin müze kartları olur. Hatta bazı kartlar biraz daha fiyat farkı ile ulaşım da dahil olur. Gerek var mıdır bilemiyorum ama eğer çok fazla müze gezme fikriniz varsa bence şehir kartı alın. Tek tek girmek istediğinizde çok pahalıya gelecektir. Ayrıca pazartesi günleri müzeler kapalı olur, bunu da unutmayın. Son olarak bazı şehirlerde ücretsiz müze günleri olabilir, önceden kontrol edin.
  10. Tax Free: Yaptığınız alışverişin vergisini ödemek zorunda değilsiniz. Pahalı bir alışveriş yaptıysanız, tax free formu isteyin ve formu doldurun. Bu formu ülkeden çıkmadan evvel havaalanında verdiğiniz zaman, ödediğiniz vergi parasını geri alabilirsiniz.
  11. Turist Info: Her şehirde mutlaka turist infoları vardır. İster hava alanında ister şehir içinde bir yerde mutlaka uğrayın.
  12. Telefon uygulamalarını gitmeden önce indirin: Gideceğiniz yerde özellikle oraya ait toplu taşıma ya da gezilecek yerler hakkında özel telefon uygulamaları olabilir.

En çok kullanılan seyahat uygulamaları için buradaki yazımı da okuyabilirsiniz 😉

 

Şimdilik aklıma gelenler bunlar fakat sizlerin de aklına gelenler olursa yorumlara beklerim. İlk kez yurt dışı tatili yapacaklar umarım yazımdan yararlanırlar. Ve bunların dışında sormak istediğiniz bir sorunuz olursa Kurtluyuzbiz instagram hesabıma mesaj da atabilirsiniz 😉

 

Sevgilerimle..