
Herkesin en çok merak ettiği konu 10 yıllık Amerika vizesi nasıl alınır???
Bildiğiniz gibi 2022 Aralık ayında 15 günlüğüne Amerika’daydık. Aslında bizim vize maceramız taaa 2017’ye dayanıyor ve bu bizim 2. gidişimiz. Fakat o zamanlar benim instagram hesabım olmadığı için pek çok kimse ben eski fotoları paylaşmadıkça dikkat etmemiştir. (sennur.dekle 🙂 )

Bildiğiniz gibi Amerika vizesi Schengen gibi değil! Yani Schengen vizesine başvururken kaç aylık ya da kaç yıllık geleceğini kestiremiyoruz! Amerika bu konuda 3 seçenek sunuyor ama biz bunu 2 diye de düşünebiliriz. Ya red veriyor ki bunu da çok yapıyor maalesef! Ya 6 aylık veriyor ya da ki genelde 10 yıllık Amerika vizesi alıyorsunuz..
Kendi deneyimimin üzerinden uzun yıllar geçmiş olsa da vize sürecinde bir değişiklik olup olmadığını araştırdım. Şimdi size sırayla nasıl bir yol izleyeceğinizi anlatacağım.
10 Yıllık Amerika Vizesi için adım adım;
10 yıllık Amerika vizesi almaya hazırsak başlıyorummmm.. 😉
-İlk adım biyometrik fotoğraf çektiriyorsunuz
Fotoğrafçıda çektireceğiniz biyometrik fotoğraf ile başlıyor maceramız 🙂 Amerika vizesi için kullanacağınızı belirtip, dijital ortamda talep edin. İster mail ister whatsapp üzerinden alın. Çünkü bu fotoyu forma yüklemeniz istenecek dijital ortamda.
-İkinci adım form dolduruyorsunuz
Amerikan konsolosluğunun resmi web sitesinden dolduracağınız forum adı DS-160 Turistik vize formu. Bu formun içerisinde sizden biyometrik foto da isteyecekler. Dijital ortamdan aldığınız fotoyu buraya yükleyeceksiniz. (formun linkine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!!)
Ayrıca bu formun içerisinde sizden bir çok bilgi isteniyor. Kimsiniz, ne iş yaparsınız, daha önce nerelere gittiniz, nerelerden vize aldınız hatta reddedildiğiniz yerler var mı falan filan!! İngilizce ve Türkçe çeviri bir arada olan bir form. Kesinleşmiş bilet ve konaklama (Schengen vizesinde bu çok önemli!) bilgisi yerine tahmini bilgi de verseniz sıkıntı olmuyor.
*Ama bence kesinlikle kesin gidiş dönüş uçak biletiniz ve konaklama rezervasyonunuz olsun. Çünkü reddedilen kişilerin bir çoğunda bu eksikliği bizzat gördüm. Sonuçta adamlar verdi mi 10 yıl veriyor ama kesin bir tarih gördüklerinde ikna olmaları daha net oluyor!!
*Formu bilgisayarınıza kaydedin. Bir de süre limiti vardı, form doldururken ara ara kaydet tuşuna basmanız gerekiyor yoksa sistem sizi atabilir ve başa döndürebilir!
-Üçüncü adım vize ücretini ödeme
Formu tamamen doldurup onayladıktan sonra ödeme kısmına geliyorsunuz. Kredi kartı ile ödeme sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Ödemenizi yapıyorsunuz. (160 $) Tüm başvuru aşaması burada bitiyor ama şimdi de yüz yüze görüşme kısmı geliyor.
-Dördüncü adım mülakat randevusu alma
Sıra geldi mülakat randevusu almaya! Yine site üzerinden randevu bulmaya çalışmalısınız. Son zamanların en dertli kısmı buymuş. Ama devamlı kontrol etmelisiniz. Aylar sonra bile olsa siz yine de alın o randevuyu. Ara ara açıklar oluyormuş. O açıklar oldukça sizin randevunuz da erken bir tarihe alınabiliyormuş. Bir arkadaşım aldığı tarihten 2 ay evvel girdi mülakata 😉
-Beşinci adım mülakata gitme
Şimdi burada bir çok kişinin vermediği o önemli bilgiyi veriyorum. Yanınızda telefon falan sokamıyorsunuz konsolosluğa! Hemen karşısında bulunan bir kafede anahtarlı dolaplar var. Orada ücretli dolap kiralayıp içine telefon, bozuk para, araba anahtarı gibi eşyalarınızı koyup içeriye öyle gireceksiniz. Yanınızda doldurduğunuz başvuru formunun çıktısı da olmalı ve diğer belgeleriniz. Banka hesaplarınızın çıktısı, pasaportunuz, uçak bileti ve konaklama bilgilerinizin çıktıları gibi istenen evrakları da yanınıza alın. Oradan size bir numara verip, banka usülü sıranızı bekleyeceksiniz ve sıranız geldiğinde görüşmeye alınacaksınız.
İngilizce konuşan çalışanların neredeyse hepsi çok da iyi Türkçe biliyorlar. Eğer ingilizceniz çok iyi değilse işkence çekmeyin, direkt Türkçe konuşun. Bilet almadıysanız ya da konaklama ayarlamadıysanız bunu da vize çıktığında şu tarihler içerinde planlıyorum diye belirtin. Daha önceki seyahatleriniz hakkında soru sorulabilir. sistemden bilmedikleri bir şeyi sormuyorlar. Onlar zaten biliyor. Sadece sizden gelecek cevaplar ile teyit ediyorlar. sonunda eğer sizi güvenilir görüyorlarsa vizeniz onaylandı diyorlar. Fakat evrak eksiğiniz varsa ya da güvenilir görünmezseniz de yine direkt orada red veriyorlar.
-Altıncı ve son adım! Pasaport teslimi
Onay aldıysanız (6 ay ya da 10 yıl! genelde 10 yıl verirler!) bir kaç içerinde telefonuna gelen bilgi ile postaneden gidip 10 Yıllık Amerika Vizesi onaylı pasaportunuzu alıyorsunuz…
İşte bu kadar kolay… sanki uzun uzun yazınca zor gibi geliyor ama bir Schengen ya da UK vizesi kadar zor değil bence.
En azından gelen vizenin 10 yıllık olması bile psikolojik olarak çok rahatlatıcı 😉
Bol şans dilerim herkese…
Gitmeden evvel eğer yazılarıma bakmak isterseniz “Amerika yazıları” na tıklayarak bakabilirsiniz 😉
Sevgilerimle..